Dolda fel i hus
Hem » Dolt fel i fastighet

Dolda fel i fastighet och hus

Att köpa ett hus kan mycket troligt vara det största köp du någonsin gör. Därför är det extremt viktigt att se till att ha sitt på det torra i samband med köp av hus (eller fastighet som det heter för jurister). Att upptäcka ett dolt fel i huset, villan eller fastigheten kan i vissa fall ställa till med stora problem. Denna sida innehåller information till dig som antingen redan har drabbats av ett dolt fel i ditt hus eller som vill minska riskerna för att drabbas av ett fel. Notera att reglerna skiljer sig om det dolda felet finns i en bostadsrätt. I så fall kan du läsa mer här.

Topp 5 fakta om dolda fel i fastighet eller hus

Detta behöver du veta om dolda fel i hus innan du köper

I samband med ett fastighetsköp finns det många moment att hålla koll på. Försäkringar, elbolag och fastighetsunderhåll. En av de viktigaste sakerna att hålla koll på i samband med köp av fastighet är att kontrollera fastighetens skick. Detta gör man för att skydda sig mot eventuella framtida fel som säljaren borde ha åtgärdat. Detta gör du enklast genom att anlita en besiktningsman som kontrollerar fastighetens skick och gör det på ett sätt som du som privatperson inte hade kunnat göra. Besiktningsmannen kommer även att kunna peka på brister vilka kan kosta en hel del att åtgärda. Således kan en besiktningsman spara dig mycket pengar på sikt.

När du har undersökt fastigheten ordentligt, både med och utan besiktningsman, ska du vara skyddad mot fel, både dolda och synliga. Tyvärr är det aldrig en garanti. Jordabalken som reglerar köp av fast egendom ställer lite högre krav på din undersökningsplikt som köpare än när du köper andra ting. Ifall det visar sig att du har ett dolt fel, alltså ett fel som du inte kunnat upptäcka före köpet, är det viktigt att agera rätt och snabbt.

Detta behöver du veta när du hittat dolda fel i fastigheten eller huset

När oturen är framme och du märkt att du har ett dolt fel i ditt nya hus gäller det att fota, filma och dokumentera allt. Ta hellre för många bilder än för få. Se till att få med skadan och eventuella följdskador på bilder från flera vinklar. Vid köp av fast hus har du upp till 10 år på dig att åberopa dolda fel. Notera att du måste höra av dig utan dröjsmål efter det att du hittat felet. Kom ihåg att felet givetvis måste ha funnits innan du köpt huset, annars är det naturligtvis ditt ansvar.

Hör således av dig till säljaren inom någon eller max några dagar från det att du hittat felet. Det kan även vara klokt att höra av dig till mäklaren som kan hjälpa till i situationen. Med hjälp av en jurist och besiktningsman kan ni reda ut ifall det är fråga om ett dolt fel, och i så fall hur mycket säljaren är skyldig att ersätta dig.