Dolt fel i bostadsrätt

Dolda fel i bostadsrätter
Hem » Dolt fel i bostadsrätt

Dolda fel i bostadsrätt

En bostadsrätt är inte fast egendom på samma sätt som ett hus eller villa. Det du har köpt när du betalat för din bostadsrätt är ett medlemskap i föreningen med rätt att nyttja en specifik lägenhet. Det betyder att du har ett avsevärt mycket mindre ansvar som köpare att besiktiga. Du får i större utsträckning förlita dig på att föreningen har skött löpande underhåll som krävs i en fastighet. Ett dolt fel i bostadsrätten regleras enligt köplagen vilket är en annan lag än den som reglerar dolda fel i fast egendom.

Topp 5 snabba tips om dolda fel i bostadsrätt

Detta ska du tänker på före köpet av en lägenhet

Vid köp av bostadsrätt ska du kontrollera skicket på lägenheten. Exempel på saker du ska kontrollera inför ett köp är ytskikt (väggar, tak och golv), vitvaror samt el- och vattenförsörjning. Det innebär att du ska testa att sätta på ugnen, sätta på lampan i vardagsrummet, samt kontrollera skicket på golvet. Det finns inga krav på att du ska ha specifika kunskaper inom dessa områden. Däremot räcker det att du som lekman kontrollerar och undersöker. Även om det inte krävs att du gör det, kan det vara klokt att ta med oberoende besiktningsman ifall du är osäker på något.

Har du undersökt lägenheten och allt ser bra ut har du uppfyllt din skyldighet som köpare. Om du efter tillträdet hittar fel som upptäcks senare kan det vara ett dolt fel i bostadsrätt. Det innebär att felet inte ska ha kunnat gå att se eller upptäcka innan köpet och det ska vara något som du som köpare inte kunnat förvänta dig givet pris och övrig information.

Detta behöver du veta när du hittat dolda fel i bostadsrätten

Det första du ska göra är att dokumentera det dolda felet med bilder eller på andra sätt. Ju mer dokumentation desto bättre. Hör sedan av dig till säljaren, mäklaren och en besiktningsman som kan bedöma vad det skulle kosta att åtgärda skadan. Vid dolda fel är det säljaren som ska ersätta dina kostnader för att åtgärda felet. Du kan även få ersättning för vissa andra kostnader ifall de är skäliga. Se till att föra en konstruktiv dialog med säljaren för att åtgärda problemet på ett smidigt sätt. Notera att säljaren av en bostadsrätt är skyldig att ersätta dolda fel i upp till två år efter försäljningen. Kontakta gärna en jurist som kan dolda fel i bostadsrätt för att vara säker.